Bajaga i Instruktori – Daljina, dim i prašina

08. avgust 2012.

 
 

Ocena: 8/10

Izdavač:

Long Play

Godina:

2012

Format:

Album, CD

Trajanje:

10 pesama / 46 minuta

 
 
Novi Bajagin album Daljina, dim i prašina predstavlja zaista kvalitetno izdanje i značajan doprinos domaćoj mainstream sceni, što je danas, u poplavi neukusa i kiča, prava retkost.

U saradnji kompanije "Novosti" i izdavačke kuće "Long Play" objavljeno je specijalno izdanje novog Bajaginog albuma. Dok su se "Novosti" postarale za zbirku pesama koja se proteže kroz celu karijeru Momčila Bajagića uz dodatak nekoliko tekstova Bajaginih prijatelja i obožavalaca, dotle je "Long Play" objavio njegov novi album sa 10 pesama.

Odmah moram reći da ovaj album predstavlja revitalizaciju Momčila Bajagića kao kompletnog autora. Nošen muziciranjem nadahnutih instrumentalista (uz Instruktore i mnogobrojne goste), Bajaga kombinuje ljubavne, nostalgične, ponekad šaljive a ponekad vrlo ozbiljne tekstove i predstavlja se kao sasvim zreo autor, koji je ovu ploču napravio baš iz srca, za svoju dušu ali i dušu slušalaca.

Zasluge za dobar zvuk albuma "Daljina, dim i prašina" pripadaju Vojislavu Aralici koji je posle odlično obavljenog posla na ploči "To što vidiš to i jeste" Električnog orgazma još jednom potvrdio svoje producentske mogućnosti. Pored produkcije svirao je i razne instrumente čime je album dobio još više na kvalitetu.

Naslovna "Daljina, dim i prašina" počinje akustičnom gitarom i tu se Bajaga poigrava rimom u tekstu, dok je već sledeća "Suza" prava ljubavna pesma u new soul fazonu.
"Mala uska haljina" je pomalo u dixieland raspoloženju, dok je "Vreme" punokrvna Rolling Stones pesma, sa sve uvodnim rifom i usnom harmonikom. Tekst je poprilično "taman" i govori o relativnosti prošlog i mogućeg (ne tako blistavog) budućeg vremena. "Ako treba da je kraj" je prava pesma za “cepanje srca” i jedna od najlepših novijih Bajaginih pesama.
Za razliku od nje "Stari put za Novi Sad" je nostalgični, ortodoksni bluz, koji u sebi nosi sećanja na događaje i mesta autorove mladosti. Nostalgija, pa šta!
"Od sumraka do svitanja" je još jedna “fatalna“ ljubavna pesma u malo bržem tempu i sa raspevanom melodijom, a "Još jednom", u latino ritmu, predstavlja još jedan od vrhunaca ove ploče. Zarazan ritam i predivan refren ne ostavljaju sumnju u ovu konstataciju.
Ploču zatvaraju dve bonus pesme, "Bežiš od mene ljubavi" (pun pogodak za Bajagu!) i radio edit pesme "Još jednom".

Novi Bajagin album Daljina, dim i prašina predstavlja zaista kvalitetno izdanje i značajan doprinos domaćoj mainstream sceni, što je danas, u poplavi neukusa i kiča, prava retkost.



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Patti Smith
Banga
(Columbia)

PiL
This is PiL
(PiL Official)

Jack White
Blunderbuss
(XL/Third Man)

Dr John
Locked down
(Nonesuch)

Bruce Springsteen
Wrecking Ball
(Columbia)

Leonard Cohen
Old Ideas
(Columbia)

Tom Waits
Bad As Me
(ANTI-records)

Emmylou Harris
Hard Bargain
(Nonesuch Records)

Fleet Foxes
Helplessness Blues
(Sub Pop)

Lucinda Williams
Blesses
(Lost Highway)

R.E.M.
Collapse Into Now
(Warner Bros. Records)

Wire
Red Barked Tree
(Pink Flag)

Gang Of Four
Content
(Yep Roc)

Roze poze
Ko je reko' rokenrol?
(samostalno izdanje grupe)

Narrow

From DIY with love
(Treue um Treue)